Risteilymatkustajan ohjeet

Kun laivareissuun lähdetään, on pukeutumiskoodi smart & casual ts. suorat housut, pikkutakki ja skraga. Jalkaan vedetään hapsukengät ja valkeat froteesukat. Tällaisella perussetillä pääsee jo mukavasti kiinni risteilytunnelmaan. Löytyy toki muitakin vaihtoehtoja. Joskus pikkutakki voi olla yksin- kertaisesti too much, joten sen voi heittää sivuun ja kokeilla hieman rennompaa tyyliä. Silkkipaita (sini-puna-lila suosituin) ja trendikäs kapea nahkakravatti toimii jo sellaisenaankin mutta jos haluaa pelata varmanpäälle, voi päälle kiskaista vielä Inkakuvio -liivin. Hyvä puoli tällaisessa pukeutumisessa on, ettei erotu liikaa porukasta. Sanomattakin on selvää, että jos et itse oksenna päällesi, joku toinen tekee sen puolestasi laivan tiivistunnelmaisessa yökerhossa. Tämän vuoksi päivälaivalle kannattaa varata toinen vaatekerta ja se voikin sitten olla jo jotakin vähän rennompaa. Viimeisin tuulahdus Etelä-Suomen muodin polttopisteestä Mietoisten Mutu-Puvusta kertoo seuraavaa: "Laivan päivätansseissa kysytään eniten herroja, joilla on päällään kivipestyt valkoiset farmarihousut ja Mikahäkkis-aiheinen paita, joko kolleke tai tyylikäs t-paita. Jalkineina on poikkeuksetta mustat puolikengät, joiden sisältä löytyvät ne tutut valkoiset tennissukat. Myös viiksien kasvattamista suositellaan ennen matkaan lähtöä nk. flaksin takaamiseksi"

Miten itse risteily sitten etenee? Seuraavassa esimerkki yleisimmästä toimintamallista. Hommahan alkaa jonottamisella laivan buffet-ravintolaan, mikä on valittu lähinnä siitä syystä, että siellä saa juoda niin paljon kaljaa ja viinejä kuin jaksaa. Kun sitten vatsat pulleina matkalaiset hoippuvat läskipöydästä pihalle, kutsuu myymälän kirkkaat valot tekemään edullisia ostoksia, mahdollisesti jopa löytöjä. Ostoskärryyn löytää usein tiensä litran tappi kossuvodkaa, kaksi keissiä mustaa Koffia (alk.vol 7,2%) sekä joku herkullinen likööri, mitä osataan kotipuolessa arvostaa. Laivatuliaisia nääs. Sen lisäksi, että ostokset tax freessa (suom. täxrii) katsotaan parhaaksi hoitaa pois alta pahimman rysiksen aikoihin, aiheuttaa joulun läheisyys monissa erityistä ostopainetta. Kärryyn sujahtaakin herkästi vielä viisi (viisi neljän hinnalla -tarjous) boxia Gröna Kuloreita, keissi Tuborgin jouluolutta ja viisi levyä edullista laivasuklaata (300 g taxfree-hinta 14 FIM). Vertailun vuoksi mainittakoon saman tuotteen (tosin vain 200g) verollinen hinta Citymarketissa 8,90 FIM. Savukehyllystä se luvattu Norttikartsa naapurille. Itsehän matkalainen ei normaalioloissa polta mutta laivaristeily on poikkeus, täällä sijoitetaan laatuun. Kassan tyrkkyhyllystä löytyy sopivasti näyttävät Grenadier's laatusikarit tähän tarpeeseen.

Oikein arvattu, nyt hyttiin ryyppäämään. Hytin ahtaasta vessasta löytyy läpinäkyvät muovimukit, joihin blandataan aromikkaat ja väkevät vodka-kola-paukut. Jotkut pitäytyvät kuitenkin tiukasti kaljalinjalla, koska lämmin laivaolut maistuu aina hyvälle eikä mustaa Koffia tarvi niin kovasti lipittää. Hytissä vedellään tietysti myös sauhuja, kielloista piittaamatta. Kun on ryypätty itsevarmuus pintaan, ollaan valmiita suuntaamaan hapsukengät kohti laivan sykkivää iltaelämää. Hytistä lähdettäessä on monilla, ikään kuin käytännön pilana (ei ikinä omassa hytissä), käydä hytin vessassa tyhjentämässä suoli ja jättää vetämättä. Kansi jätetään luonnollisesti auki ja vesihanat kierretään täysille kuumaa vettä. Hytin omistajan on yöllä on sitten mukava tulla daamin kanssa jatkoille lämpimään ja kosteaan kakka-saunaan. Laitettiinpa kakka-sauna sitten päälle tai ei, alkaa kello tässä vaiheessa ehtoota helposti lähennellä puoltayötä ja illan kohokohta midnight-show on käsillä.

Matkalla tanssiravintolaan ehtii pubissa huitoa vielä yhdet nopeat kyytipoikien kera. Porukan liideri tilaa usein tässä vaiheessa kovaan ääneen vielä sädetikkupaukut koko remmille. Ei olla köyhiä eikä kipeitä. Kun tähtiartisti astuu yökerhon estraadille, muodostuu tanssilattialle välittömästi valtava ryysis. Parit löytävät toisensa, kihla- ja vihkisormukset sujahtelevat taskuihin ja käsilaukkuihin, ollaan villejä ja vapaita. Kaikkien ilta ei tosin suju yhtä hienosti. Joillakin matkaajilla alkaa kihinä kupolissa muodostua puolen yön jälkeen sen verran ankaraksi, että näkökenttä sumenee. Tästä on kiittäminen jo bussimatkalla satamaan nautittujen lonkeroiden ja laivalla nopeaan tahtiin helttaan heitettyjen viinalestien. Vanha kannelle haukkaamaan raitista ilmaa" -kikka on paras korjausliike tässä tilanteessa. Usein matka kannelle kuitenkin katkeaa viimeistään ysikannen aulassa kun puhvetissa nautitut lihapullat ja ratiinilohet lentävät kaaressa laivan kokolattiamatolle. Pikku tirsat portaikon alla on nyt enemmän kuin paikallaan. Tirsat venähtävät useimmiten harmillisesti yli suunnitellun ja herätys tulee karulla tavalla "olemme saapuneet Tukholmaan/Tallinnaan" -kuulutuksen muodossa. Hytistä löytyvien mustien ja lämpimien Koffien avulla päivä lähtee kuitenkin rivakasti käyntiin ja matkalainen on yllättävän kovassa tikissä iltapäivän Karaokeen mennessä.