IT-alan termejä

 • Nörtti
  Silmälasipäinen tietokonefriikki, jonka ÄO on noin 200 mutta sosiaalinen älykkyys sama kuin pesukoneella. Muistaa ulkoa kymmenien BBS-järjestelmien puhelinnumerot ja satakunta webbiosoitetta muttei tunne luokkatovereidensa nimiä. Kostaa kaikille perustamalla yrityksen joka tekee menestyviä ohjelmia, joita kukaan ei osaa käyttää ja tuntevat näin itsensä nörttiä tyhmemmiksi. Nörtistä tulee miljonääri keskimäärin 23 vuotiaana, neitsyys on tuolloin vielä tallessa.

 • Guru
  Sama kuin nörtti, muttei silti osaa hyödyntää osaamistaan kaupallisesti. Hiljainen ja yksinäinen puurtaja, jonka varaan nörtin vauraus perustuu. Kostaa kaikille koodaamalla ohjelmiin tahallaan bugeja, jotka saavat kaikki raivostumaan.

 • Kouluttaja
  Motiivit pitkälle samat kuin atk-toimittajalla, mutta projisoi tyhmyytensä oppilaisiinsa. Suurin nautinto elämässä: taputtaa Excel-kurssin jumboa olkapäälle ja sanoa hempeästi "kyllä sinä vielä opit".

 • Teknoromantikko
  Ennakkoluuloton, kaupallisen koulutuksen saanut henkilö, joka lukee Mondoa, Wirediä ja William Gibsonia. Perustaa firmoja, joilla aikoo rikastua kun guru on kehittänyt tiedon supervaltatien.

 • Visionääri
  Ei tiedä mistään mitään, mutta huomaa ettei kukaan muukaan tiedä. Pitää kursseja ja luentoja joilla siteeraa tuntemattomia filosofeja. Puhuu tv-haastattelussa käsittämättömiä ja saa älykön maineen.

 • Peruskäyttäjä
  Inhoaa mikroja, mutta ei myönnä sitä kellekkään jottei leimaantuisi vanhoilliseksi. Miettii yön hiljaisina tunteina, että missä kohtaa näppäimistössä se "any key" oikein on. On lukenut Petteri Järvisen PC-oppaan ensimmäiset sivut viisitoista kertaa.

 • IT-toimittaja
  Katkera epäonnistuja, joka haluaisi olla yhtä rikas kuin nörtti, taitava kuin guru ja kuuluisa kuin visionääri. Kostaa kaikille kaikille kirjoittamalla lehtiin juttuja, joissa haukkuu kaiken.