Selitysopas

Yhä dynaamisemmassa yhteiskunnassa avio-/avomiehen velvollisuuksia ja oikeuksia valvotaan yhä tarkemmin. Tämän takia on alati tärkeämpää pystyä kertomaan, miksi et ole tehnyt mitään väärin huolimatta siitä, että kaikki todisteet viittaavat sinua kohti.

Esittelemme tässä EU:n vuodelle 2004 asettamat laatukriteerit täyttävän ns. Anneli Jäättenmäki -mallin mukaisen selitysohjeen avio-/avomiehelle.

 1. "Olen yrittänyt puhua mahdollisimman totta."
  Käytä tätä lausetta, kun vaimo kyselee, missä sitä taas on tullut luuhattua, eikä usko sinun pitäytyvän täysin toisasioissa. Kunhan yritys on ollut hyvä, niin ei sillä niin väliä, vaikka et olisi siinä onnistunutkaan.

 2. "En ollut näitäkään pyytänyt ja ne tulivat minulle yllätyksenä."
  Tämä näppärä lause on omiaan selittämään, mistä ne kolme tuoppia ja yksi snapsi ilmaantuivat pöytään sillä välin, kun vaimo oli kesken ravintolaillan sanonut, että kohta lähdetään kotiin ja käväissyt naistenhuoneessa. Tämän monivivahteisen lausekkeen on todettu myös selittävän hyvin pesukorista löytyneen paidan kauluksessa esiintyvän huulipunan jälkiä.

 3. "Välttelevistä lausunnoista on ymmärrettävästi syntynyt epäjohdonmukainen kuva. Uskon, että nyt esittämieni tietojen valossa muodostuu oikea kuva."
  Kun huomaat puhuneesi itsesi pussiin viime illan tapahtumista lähikapakassa, ostat tällä lauseella itsellesi vielä yhden viimeisen mahdollisuuden valehdella itsesi pois pälkähästä. Muista, että aiemmat ristiriidat kertomuksissasi eivät välttämättä kuittaannu tällä ellet valehtele tällä kertaa enemmän kuin ensimmäisillä kerroilla.

 4. "Minulla on kaksi korvaa."
  Viimeinen lause on ns. yleislause, eli sen käyttötilannetta ei ole mitenkään rajoitettu. Kuten useimpien ns. yleislauseiden luonteeseen kuuluu, voidaan epävarmassa tilanteessa turvautua tähän mikäli ensimmäiset kolme lausetta eivät käyttöominaisuuksiltaan sovellu sen hetkiseen selitykseen. Empiirisen tutkimuksen perusteella tämä lause toimii oivana vastauksena mm. vaimon kysymykseen kotiintuloajasta, juotujen juomien määrästä sekä ennen kaikkea selitykseksi, miksi jääkaappi on syöty tyhjäksi ja pelargonian ruukkuun on kustu.